kedd, 21 szept. 2021
 
 
Vendégházaink

Kedves Vendégünk!

Vendégházaink elsősorban családok, baráti társaságok fogadására alkalmasak. De örömmel vesszük nagyobb csoportok érdeklődését is.
Továbbá örömmel fogadjuk az osztálykirándulásra hozzánk érkező erdélyi, és Anyaországi általános, és középiskolák diákjait, és oktatóit.
Az osztálykirándulások eredményeként az iskoláknak módjuk nyílik intézményi együttműködésre, baráti és szakmai kapcsolatokat kialakítására, és fenntartására, mely kiváló lehetőséget nyújt az erdélyi, és a határon túli magyar diákok számára, hogy megismerjék az a Székelyföld, a székely-sóvidék életét és kultúráját, és hogy baráti kapcsolatok kötődjenek.
Elszállásolási lehetőségeink vendégszerető székely-magyar családoknál, 2-3 ágyas szobákban, fürdőszoba és belső-külső WC használatával vehetők igénybe. Mind a három vendégházunk önellátásra kiválóan alkalmas, de kérésre, előzetes egyeztetés alapján félpanziós ellátás - bőséges falusi reggeli és vacsora - is igényelhető a házigazdától a vidék jellegzetes ételeivel. Vendégházainktól alig 1 óra járásra van az 1025 m magas Siklódi-kő.
A Csaba vendégház, és „Csűr szálló”-hoz további 2 partnerház tartozik: Bakó Vendégház, és a Gizi nanyó - Gédi papó vendégház.
Szolgáltatásainkat ajánljuk egyéni és csoportos turisták, osztálykirándulások számára. Igény szerint idegenvezetőt biztosítunk.
Férőhely:
Csaba vendégház és „Csűr szálló”: 5 + 9 fő
Gizi nannyó és Gédi papó vendégház: 6 fő
Bakó vendégház: 6 fő
További vendégházak: 15 fő.

Összesen: 40-45 fő

Jó találkozást, és kellemes időtöltést kívánunk!


Csaba Vendégház (4+1 fő)
2 szobás,családias jellegű,öszkomfortos vendégház

Az eredeti formában helyreállított műemlék jellegű siklódi ház,a falu „Murva” nevű településrészén található 800 m magasságban ,600 m távolságra a központtól.

A mestergerenda tanulsága szerint 1906-ban épült - a Sóvidéki Székely építkezés jellegzetes elemeit magánhordozó – három osztatú parasztház, körtornáccal, fagerendás belsővel, eredeti berendezéssel díszítve (Siklódi szoba). Az épülethez állattartásra is alkalmas melléképület, avagy a csűr tarozik. Megvásárlásakor már 10 éve lakatlan volt az épület, kidőlt-bedőlt, omladozó falakkal mindenütt. Következett a teljes tetőcsere, a szigetelés, a házbelső stílusos felújítása (2007) melyek a Sóvidéki ember illetve a családom áldozatos munkáját dicsérik.

A házat igényesen ápolt kert veszi körül, sok gyümölcsfával ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környező dombokra és a falura, a falu szentélyére a Kós Károly tervei alapján épült templomra. A Csaba Vendégház 4 felnőtt és 1 kisgyerek részére nyújt kényelmes elhelyezést. A tisztaszobában (a Siklódi Szoba) elhelyezett régi de felújított „siklódi parasztágy” nyújt kényelmes fekhelyet 2 felnőtt részére, míg a nappaliban kihúzható 2 személyes fekhely biztosítja a nyugodt körülményeket. A nappaliból nyíló modern és jól felszerelt konyha, a kor követelményeinek megfelelő fürdőszoba és WC jelenti a komfortot. Az ágyakhoz való ágynemüt, illetve törölközőt hozzanak magukkal.

Télen a Siklódi mesterek által rakott címeres cserépkályha mellett kártyázhatnak, olvashatnak, mulathatnak vendégeink a nappaliban. A fürdőszobán kívül a ház minden további helysége fatüzelésű kandallóval ellátott. Rádió, TV van. Tűzifa a külső fatárolóban bőségesen található. Nyáron az udvar dísze, a faragott oromzatú, fedett pihenő, a nyári terasz, amely baráti sörözgetésre, borozgatásra csábíthat.
A ház alatt lévő pince a hangulatos sörözések színtere, de bor és a helyi pálinka különlegességek kóstolásra is van lehetőség. A virágos udvar kisgyermekes családok kedvence.

A Csaba Vendégház specialitása a „Juli néni pityókatokánya, és töltelékes káposztája”.


„Csűr szálló” (9-10 fő) a Csaba Vendégház udvarán

A „Csűr szálló” a Csaba Vendégház területén helyezkedik el, attól néhány méterre található. A múlt század elején épült gazdasági melléképület, a csűr felsőrészén (Siklódon az „odor-ban”) kialakított 9-10 fős kényelmes szálláshely.
A csűr odorja úgy került belsőleg átalakításra, hogy maga az épület, a hagyományos formájából semmit se veszítsen, azonban kényelmes szállásként funkcionáljon. Az utcafrontról nézve fel sem tűnik, hogy a vendég egy csűrben száll meg.
A csűrben lépcsőn felmenve juthatnak be, és foglalhatják el a szállásukat. A vendégszoba téliesítve van. A fűtés fatüzelésű kandallóval történik.
A fürdőzési lehetőség, és a mellékhelyiség a Csaba Vendégházban található.
A Csűr szállóból kilépve a kézilabdapálya nagyságú gyümölcsfákkal beültetett hátsó kertbe jutunk, azon túl pedig, a siklódi határ, mely kirándulásokra csábít. A hátsó kertben bográcsozási lehetőség biztosított.
A szálláshelyet ajánljuk több gyermekes családok, illetve nagyobb baráti társaságok számára, akik nem ijednek meg a megszokottól eltérő körülmények közepette pihenni.


Bakó Vendégház (6 fő)

A szálláshely a falu ősi helyén a „Murván” található a falu központjától 500 m távolságra, 820 m tengerszint feletti magasságban.
A vendégház egy jellegzetes, a Sóvidéki székely építkezés elemeit hűen őrző tornácos ház, ahol 4 ember kényelmes elszállásolására van lehetőség Az udvar bejárata, az un. „szőlőfürtös” faragással díszített siklódi székely kapu.
A házi szőttesekkel díszített épületben két helység van, amelyből az egyik a „tisztaszoba” szolgálja a megpihenni vágyó vendégek kényelmét. A mosakodás megoldható, kinti WC van. TV igény szerint rendelkezésre áll.
Mivel a ház különálló, ezért önellátásra is kiválóan alkalmas. De félpanziós ellátásra is igénybe vehető. Juli néni konyhája bővelkedik a helyi falusi sajátosságokat bemutató ételekben, amelyet a ház urának a saját készítésű bora és pálinkája tesz még élvezetesebbé.
Szezontól függően lovas-kocsikázásra és lovas-szánozásra is van lehetőség, amely felejthetetlen élményekkel gazdagítja a résztvevőket.
A gazda házi állatokkal kapcsolatos mindennapi munkája, kiváló lehetőséget ad a vendégek számára, hogy betekintést nyerjenek a falusi élet mindennapjaiba. A gyerekek számára nagy élményt jelent a házi állatok simogatása

A portán kapható termékek (szezontól függően):

  • friss tojás
  • házi tehén tej, házi juh sajt
  • házi bor
  • házi pálinka

Gizi nannyó és Gédi papó vendégház (6+2 fő)

A sóvidéki székely építkezés jellegzetességeit őrző, tornácos vendégház kiadó Siklódon a „falu tetején”, egy csendes nyugodt környezetben, ahol a friss levegő és a gyönyörű kilátás feledteti a városi gondokat.
A szállás Gédi Papó házában, az étkezés Gizi Nannyó házánál történik. A Gédi papó vendégház különálló, ezért önellátásra kiválóan alkalmas, de félpanziós ellátásra is igénybe vehető. Gédi papó házában teljesen berendezett két külön szoba, egy konyha és egy veronda áll a vendégek rendelkezésre. Az egyik szoba két ágyas. Gizi nanyó házában minden feltétel adott az ízletes siklódi falusi ételek fogyasztásához.
A két ház egymástól 300 m-re található a település ősi, Murva nevű részén 820 m magasságban, 800 m-re a falu központjától.
A belsőleg újonnan felújított vendégházban modern, minden igényt kielégítő fürdőszoba, és WC került kialakítására. A fűtést cserépkályha szolgáltatja.

Papó pálinkája és a Nanyó kemencében sült házi kenyere emlékezetes. Nannyó főztje kihagyhatatlan, Papó bora páratlan. Kóstolja meg!
Gizi Nanyó egyike azon falusi asszonyoknak, aki még tudja, és készíti a hagyományos Váradi kockás piros „lájbi” anyagát, ami a siklódi férfiviselet meghatározó eleme. A nagy munkát, és türelmet kívánó munka, a múlt század közepéből származó szövőszéken készül. Mind a piros „lájbi”, mind a szövőszék megtekinthető a vendégházban. Továbbá Gizi Nagyó rendszeresen készít rongyszőnyeget, ami jellemző díszítő elemként jelenik meg minden egyes hagyományos siklódi háztartásban.

A vendégháznál kapható termékek (szezontól függően):

  • rongyszőnyeg
  • friss tojás
  • házi tehén tej, házi juh sajt
  • házi bor
  • házi pálinka


Aki csendre, nyugalomra és pihenésre vágyik azokat Gédi papó és Gizi nannyó szeretettel várja!

Nálunk fele, mint mondani szokás vendégként érkezik, és barátként távozik! Jöjjön el minálunk!

Elérhetőségek: 00 40 748 173-228 vagy 0036-30-529-3898 / 0036-30-856-1939