csütörtök, 01 okt. 2020
 
 
Harangláb 1784 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. december 15. szerda, 22:54

A harangláb l784-ben készült. Erről pontosan tudósít az eszterhéllya (ereszalja) alatti felirat, amely mai olvasat szerint következőképpen hangzik: „Csíkfalvi Csók János volt ennek mestere, ki ezt a tornyot ide helyeztette, egész eklézsia volt a segítségére, dicsőség Istennek, hogy véghezvihette. A mesterembernek segítségére vala az akkori mester, kinek neve Bokor János, és az eklézsia kurátora Bálint Péter uram, aki csináltatta ezerhétszáznyolcvannégyben, kezdte építeni itten ezen helyben dicsőség Istennek.”


Csók János a környéken több haranglábat is épített (társa az udvarhelyszéki Kecsetben áll). A torony egyik gerendájának felirata szerint a mesternek csak egy keze és egy szeme volt. A helyi hagyomány azt tartja, hogy az építkezés megkezdése előtt egy üveg pálinkával és egy darab kenyérrel bezárkózott egy házba és ott kukoricacsuszával (kukoricacsutkával) kimodellezte a toronyszerkezetet. Szaktudását máig hirdeti a gyönyörű torony.

Érdemes megnézni a főtartó oszlopokat, amelyek a talpgerendától a torony tetejéig érnek. Rögzítésükhöz vasszeget nem használtak. A toronyban kettő harang található. Sorsuk változatos volt. Akadt köztük olyan, amelynek a hangjával nem voltak megelégedve és ezért újraöntették. Az első világháború alatt mindkét harangot hadicélra elvitték. Volt olyan, amelyik használat közben elrepedt. Bármi történt, nagy áldozatok árán a siklódiak mindig gondoskodtak róla, hogy a toronyból a harang szava is hirdesse Isten dicsőségét. Hívja a gyülekezetet istentiszteletre, búcsúztassa az elhunytakat, délben emlékeztessen a Nándorfehérvári diadalra, jelezze a veszedelmet, tűzvészt. Segítsen eloszlatni a vihart és a villámokat. Az idők folyamán a borítása többször felújításra szorult. Legutolsó javítása 2005-ben történt, amikor a Székelyföldért alapítvány anyagi segítségével a tornyot újrabádogozták, és egy műemlékpályázat megnyerésével a zsindelyfedést kicserélték.

A torony egyike Erdély legszebb haranglábainak.

(Id. Elekes György: 2008)

 

Módosítás dátuma: 2011. február 17. csütörtök, 10:47