csütörtök, 01 okt. 2020
 
 
Millenniumi és háborús emlékmű PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. december 15. szerda, 22:55

I. és II. Világháborús hősi és a turulmadaras millenniumi emlékmű

A faluközpontban a kultúrotthon, a kocsma, és egy jellegzetes siklódi ház által határolt terület közepén kapott helyett három emlékmű, egy első világháborús és egy második világháborús hősi emlékmű, amely a Magyar hazáért meghalt elesett siklódi áldozatoknak állít emléket.

Ugyanitt található a turulmadaras millenniumi emlékmű az ezer éves jelenlétünk hirdetője a Kárpát-medencében. A második Világháborúban elhunytak neveit, tartalmazó emlékművet a „második Magyar világ” idején, a bevonuló Magyar csapatok tiszteletére emelték 1940-ben, és ezt követően kerültek az elesettek nevei az emlékműre. A kor szokásának megfelelően országzászlótartó rúd díszítette az emléket. Az emlékmű déli hátoldalába egy Nagymagyarország ábrázolás került, alatta az „Így volt, így lesz” felirattal.

 

Ezt az 1945-ben bevonuló Román katonák leverték, a szétesett darabokat a falusiak elrejtették. A szöveget és a Nagymagyarország kontúrját tartalmazó kőtábla visszatételére 2001-ben került sor Hegyi Péter siklódi lakos anyagi hozzájárulásával, és a helyiek áldozatos segítségével. Ekkor történt az emlékmű felújítása, környékének a rendbetétele. Az első világháborúban 314 indultak a frontra, közülük, 19-en nem tértek haza. A második világháborúban 350 siklódi vett részt, közülük 26-an vesztették életüket. Az emlékművek mellett található a falu ma is működő és egyben a legrégebbi közkútja.

Módosítás dátuma: 2011. február 17. csütörtök, 22:36