csütörtök, 01 okt. 2020
 
 
A "cserepes" tűzhely és tájház PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. december 15. szerda, 22:56

A faluban már csak néhány házban lelhető fel a hagyományos „cserepes” tűzhely. „A cserépből rakott tűzhely „egyik oldalát faragott láb támasztja alá. A négyszögletű cserepeket itt kályhának hívják. E névből arra lehet következtetni, hogy a cserepes a szászok felől érkezett a faluba.

A cserepesnek van egy párkánnyal kerített alapja, erre raktak két oldalán (egy oldalán és hátul) lapos köveket, és betapasztották. A másik oldalra került a faragott láb. Erre rakták a cserepes füstfogót. Általában két sor kályhát raknak, melyek alá, fölé és néhány esetben a két sor közé is fából készült szorító került. Annál módosabbnak számított a cserepes, minél több kályhája volt, de két sornál többet nem raktak. Lapos kővel fedték, és tapasztották mind a tetejét, mind a belsejét. Két fajta csempe volt. A veres cserepes mázatlan kályhákból készült, ezek a régebbiek. A zöldcserepesek kályháin zöld máz volt. Ezek vonalai kevésbé élesek a mázolás miatt. Néhány esetben több színt is használtak, ekkor a kályha sárgásfehér alapon zöld, kék, sárga. A XX. század elején már a legtöbb cserepes mázas cserépből készült, de ezek mintái kevésbé változatosak, és kevésbé domborúak. A még álló cserepesek jó része a küsmödi, Bereczki Zsigmond „sárkovács” keze munkáját dícsérik.
A cserepes nemcsak fűtőberendezés, hanem a világítás is. Itt még a családi élet elsősorban a tűz körül, nem az asztal körül zajlott...”
(Siklód népi építészete: Piukovics Nóra) http://arch.et.bme.hu/26/26piukov.html

 

Siklód híres fafaragása is már csak nyomokban szemlélhető. A gyűjtögető gazdálkodással kapcsolatos szerkesztmények közül még ma is bámulatba ejtő szerkezet a Hegyi Izsák tulajdonában levő makktörő, amit régebben bükkmakktörésre használtak. Az olajprés is az egyik legrégibb siklódi típust mutatja. A híres siklódi szuszékokat, kéregvékákat ma már nem készítik. Faragó művészetük maradványainak ékes bizonyítékaiként sok szép faragott, zörgős guzsaly készült még az utóbbi évtizedekben is.

Módosítás dátuma: 2011. február 17. csütörtök, 21:06